Składniki :
- torebka ryżu (najlepiej użyć specjalnego ryżu do sushi, ale ja robiłam ze zwykłego, polskiego i też wyszły)
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- wodorosty nori pocięte na długie paseczki
Przygotowanie :
- Wysyp ryż z torebeczki do garnka.
- Przepłucz ryż kilka razy.
- Zalej wodą ryż i odstaw na 15 minut.
- Po odczekanym czasie, odcedź wodę.
- Zalej ryż ponownie, ale tak aby woda sięgała 1 centymetr powyżej ryżu.
- Gotuj aż do odparowania całej wody.
- W osobnym, małym rondelku zmieszaj ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli.
- Podgrzewaj na małym ogniu "octową miksturę", aż cukier się rozpuści.
- Wlej "octową miksturę" do ryżu i zamieszaj.
- Przełóż ryż do miski i przykryj, aż ryż wystygnie.
- Formuj z ryżu małe trójkąciki.
- Zwilżamy paseczki nori wodą i zakładamy na onigiri (tak jak jest widoczne na zdjęciu)
Super! Mam zamiar spróbować to ugotować =) Tylko małe pytanko...jak to smakuje? :P
OdpowiedzUsuńJak ryż.
UsuńTo kuleczki ryżowe są z ryżu ?
UsuńJeśli chodzi o ryż, to dzięki marynacie (mieszance cukru, szczypty soli i octu ryżowego) zyskuje on słodki posmak. Zaś wodorosty nori mają posmak taki morski, trochę rybny, odmienny smak :)
OdpowiedzUsuńOnigiri można robić też z nadzieniem (np. słodką, japońską fasolą adzuki), kiedyś zamieszczę przepis na nadziewane :3
Super :) kiedyś miałam zamiar poszukać żeby robić sobie do bento boxa :) ale jakoś mi to umknęło. Teraz już na pewno wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę sprobować ;) Tylko mam pytanko, mieszkam w małym mieście i nigdzie nie mam tych wodorostów nori T-T Czy można je czymś zastąpić? Albo zrobić bez nich?
OdpowiedzUsuńNie ma czym zastąpić nori. Poszukaj w sklepach internetowych albo na allegro. Albo zrób bez ;)
UsuńProponuje sałate lub ogórka. W smaku jest taki sam jak nori.
UsuńZawsze możesz uciąć kawałek serwetki,żeby dało się to złapać.Ja zrobiłam onigiri z sałatą i bardzo fajnie wyszło.Bez nori lub czegoś innego nie będziesz mógł/ogła ich wziąć do ręki i zjeść.
Usuńdo ryzu mozna wsadzic tez warzywa i dopiero później sklejic :)
OdpowiedzUsuńsmaczengo :)
moge uzyc czego innego niz octu ryzowego?
OdpowiedzUsuńTak.Ja próbowałam.
Usuńczy ten ryz najpierw ma sie gotowac czy ma byc po prostu zanurzony w wodzie? jak tak to jakiej? zimnej, cieplej, goracej?
OdpowiedzUsuńW jakim sklepie jest ten ocet albo wodorosty ?
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam tego spróbować :3 W anime wyglądało to smakowicie ^^ Podejme się wyzwaniai mam nadzieje ,że nie narobie przy tym bałaganu :p Arigatou za przepis :3
OdpowiedzUsuńZrobione i pycha .Kolejna świetny wariant ryżu. Arigatou gozaimasu. ^^o
OdpowiedzUsuńZainspirowana twoimi wariacjami z polskim ryżem postanowiłam zrobić ze schabowym zobaczymy jak wyjdą :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast octu ryżowego można użyć mleka? >.<
OdpowiedzUsuńTak jest! Ocet i Mleko smakują tak samo! mają ten sam kolor i właściwości ! na pewno wyjdą!
Usuń...
(ja pie.....e)