O mnie

Moje zdjęcie
Ohayo! Na tym blogu jestem znana jako Aoi-chan, tak do mnie mówcie :3 Bardzo lubię gotować. W przyszłości chciałabym zamieszkać lub przynajmniej wyjechać na wakacje do Japonii. Uczę się języka japońskiego. Kocham wszystkie koty na świecie :>

czwartek, 11 sierpnia 2011

Onigiri-japońskie kuleczki ryżowe

Zjedzcie onigiri (kulki ryżowe) i przenieście się do Japonii :)



Składniki :
- torebka ryżu (najlepiej użyć specjalnego ryżu do sushi, ale ja robiłam ze zwykłego, polskiego i też wyszły)
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- wodorosty nori pocięte na długie paseczki

Przygotowanie :
  1. Wysyp ryż z torebeczki do garnka.
  2. Przepłucz ryż kilka razy.
  3. Zalej wodą ryż i odstaw na 15 minut.
  4. Po odczekanym czasie, odcedź wodę.
  5. Zalej ryż ponownie, ale tak aby woda sięgała 1 centymetr powyżej ryżu.
  6. Gotuj aż do odparowania całej wody.
  7. W osobnym, małym rondelku zmieszaj ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli.
  8. Podgrzewaj na małym ogniu "octową miksturę", aż cukier się rozpuści.
  9. Wlej "octową miksturę" do ryżu i zamieszaj.
  10. Przełóż ryż do miski i przykryj, aż ryż wystygnie.
  11. Formuj z ryżu małe trójkąciki.
  12. Zwilżamy paseczki nori wodą i zakładamy na onigiri (tak jak jest widoczne na zdjęciu)
Itadakimasu :3 (jap. smacznego)

19 komentarzy:

  1. Super! Mam zamiar spróbować to ugotować =) Tylko małe pytanko...jak to smakuje? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ryż.

      Usuń
    2. To kuleczki ryżowe są z ryżu ?

      Usuń
  2. Jeśli chodzi o ryż, to dzięki marynacie (mieszance cukru, szczypty soli i octu ryżowego) zyskuje on słodki posmak. Zaś wodorosty nori mają posmak taki morski, trochę rybny, odmienny smak :)
    Onigiri można robić też z nadzieniem (np. słodką, japońską fasolą adzuki), kiedyś zamieszczę przepis na nadziewane :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) kiedyś miałam zamiar poszukać żeby robić sobie do bento boxa :) ale jakoś mi to umknęło. Teraz już na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Muszę sprobować ;) Tylko mam pytanko, mieszkam w małym mieście i nigdzie nie mam tych wodorostów nori T-T Czy można je czymś zastąpić? Albo zrobić bez nich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma czym zastąpić nori. Poszukaj w sklepach internetowych albo na allegro. Albo zrób bez ;)

      Usuń
    2. Proponuje sałate lub ogórka. W smaku jest taki sam jak nori.

      Usuń
    3. Zawsze możesz uciąć kawałek serwetki,żeby dało się to złapać.Ja zrobiłam onigiri z sałatą i bardzo fajnie wyszło.Bez nori lub czegoś innego nie będziesz mógł/ogła ich wziąć do ręki i zjeść.

      Usuń
  5. do ryzu mozna wsadzic tez warzywa i dopiero później sklejic :)
    smaczengo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moge uzyc czego innego niz octu ryzowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.Ja próbowałam.

      Usuń
  7. czy ten ryz najpierw ma sie gotowac czy ma byc po prostu zanurzony w wodzie? jak tak to jakiej? zimnej, cieplej, goracej?

    OdpowiedzUsuń
  8. W jakim sklepie jest ten ocet albo wodorosty ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze chciałam tego spróbować :3 W anime wyglądało to smakowicie ^^ Podejme się wyzwaniai mam nadzieje ,że nie narobie przy tym bałaganu :p Arigatou za przepis :3

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobione i pycha .Kolejna świetny wariant ryżu. Arigatou gozaimasu. ^^o

    OdpowiedzUsuń
  11. Zainspirowana twoimi wariacjami z polskim ryżem postanowiłam zrobić ze schabowym zobaczymy jak wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast octu ryżowego można użyć mleka? >.<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest! Ocet i Mleko smakują tak samo! mają ten sam kolor i właściwości ! na pewno wyjdą!
      ...
      (ja pie.....e)

      Usuń