Dzisiaj wieczorem miałam wielką ochotę na coś słodkiego. Nie posiadałam żadnego batona, ani cukierka :( miałam jednego, jedynego banana. Pomyślałam chwilę i przypomniałam sobie mój ukochany japoński deser-banany w tempurze, czyli cieście :) bez zastanowienia postanowiłam to zrobić.
Składniki :
- 1 banan
- około 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka wody przegotowanej
Przygotowanie :
- Łyżkę mąki wysypać na talerzyk.
- Pokroić banana na mniejsze części.
- Obtoczyć banana w mące.
- Do miski wbić jajko, dodać resztę mąki i wodę.
- Dobrze rozmieszać aby nie było grudek.
- Ciasto nie może być za gęste ale nie może być też za rzadkie.
- Obtocz banany w cieście.
- Smaż na głębokim tłuszczu, aż ciasto się zarumieni.
- Podawaj z sosem czekoladowym (nie jest to konieczne)
mnie by przypadł do gustu zapewne taki deserek...jeszcze sos czekoladowy i jestem w niebie ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno by Ci przypadło do gustu ;)
OdpowiedzUsuńdobrze obciągasz honey?
OdpowiedzUsuń